حراست

نگاهی گذرا به تاریخچه حزب حراست اسلامی افغانستان

بسم الله الرحمن الرحیم

حزب حراست اسلامی افغانستان جزء اولین تشکیلات دفاع ملت افغانستان در برابر تجاوز ارتش سرخ شوروی است.

این حزب در دامن باور درست مردم مبنی بر ضرورت دفاع از دین، وطن و ناموس، در نخستین سال‌های جهاد متولد شد.

شهید صادقی نیلی، به عنوان آغازگر جهاد در مناطق مرکزی، استاد محمد اکبری، استاد ضامن‌علی محقق، آیت الله العظمی محقق کابلی، استاد زاهدی، آیت الله تقدسی، آیت الله خلوصی غزنوی، آیت الله اوحدی غزنوی، استاد امینی اشترلی، شهید بوستانعلی مجاهد، شهید فصیحی ورسی، شهید اختری سرپلی، شهید علوی، شهید صالحی ارزگانی، مرحوم حاجی صمدعلی حکمت، شهید کاظم بهبودی فراهی، مرحوم بحر لوگری، شهید افکاری شهرستانی، شهید محمدی دَه‌مرده‌ای، استاد عبدالاحد فیاض لومانی و شهید سروری و شخصیت‌های بسیار دیگر از پیشگامان و رهبران این جریان سیاسی مردمی بودند.

وحدت، عدالت و رشد همه‌جانبۀ فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و نظامی جزء بنیادی‌ترین و اولین باورهای پیشگامان این جریان از آغاز پیدایش تا اکنون بوده است. در راستای همین باورها بود که شهید صادقی نیلی در دایکندی، استاد صادقی شهرستانی و شهید افکاری در شهرستان، استاد زاهدی در غزنی، استاد محمد اکبری در بامیان، غور و پروان، شهید اختری در شمال، استاد محقق دایمردادی و شهید علوی در بهسود و سایر بزرگان این حزب در نقاط مختلف افغانستان افزون بر ایجاد هسته‌های جهاد و مقاومت، به تأسیس مدارس و مکاتب و توسعه تعلیم و تربیت، تنظیم حوزه‌های جهادی ارزش‌گرا و ظلم‌ستیز، ایجاد و توسعه زیربناهای مهم اقتصادی از قبیل سرک، کاریز، جوی و... همت گماشتند و تلاش کردند که اکنون ثمرۀ هر بخش از این فعالیت‌ها به وضوح قابل مشاهده است.

به عنوان نمونه، شکل‌گیری نظام اسلامی در کشور، تدوین قانون اساسی مبتنی بر آموزه‌های اسلامی و سازگار با مکتوبات حقوق بشری، تربیت تعداد زیادی از کدرهای علمی و انسان‌های اثرگذار امروز جامعه، از میان رفتن طبقات اجتماعی گِره‌خورده با سنت، احداث راه‌ها و جاده‌های زندان‌شکن جغرافیای مناطق مرکزی و جوی‌ها و کاریزهای سیراب کنندۀ بادام دایکندی و سیب غزنی محصول ماندگار تلاش پیش‌گامان و خون شهیدان همین جریان سیاسی است.

پس از شعله‌ور شدن جنگ‌های داخلی در جای‌جای کشور، افراد برجستۀ جریان سیاسی که امروز حزب حراست اسلامی افغانستان نام گرفته است، برای شکل‌دهی وحدت و خاموش‌سازی جنگ‌های داخلی پیشگام شدند.

به شهادت تمامی آگاهان این امر، استاد محمد اکبری با همراهی مرحوم استاد عرفانی یکاولنگی بود که طرح تأسیس حزب وحدت اسلامی را در سال 1367 پی‌ریخت و در مسیر تحقق آن تا باریابی کامل، از هیچ تلاش و کوششی فروگذار نکرد و در ادامۀ راه، تنها شهید صادقی نیلی بود که تمام امکانات در دست‌داشتة خود را بدون هیچ چشم‌داشتی به خزانۀ حزب وحدت اسلامی افغانستان ریخت و صادقانه و فداکارانه تا آخرین لحظة حضور در این دنیا به وحدت اسلامی پای‌بند ماند. شهید سید مصطفی کاظمی، حاجی عبدالحق شفق و استاد حیات‌الله بلاغی غزنوی بنیان‌گذاران تئوریک حزب و تدوین‌کنندگان اساسنامه و تمامی آیین‌نامه‌های حزب وحدت بودند.

در دور جدید سیاست در افغانستان که متأسفانه در عرصة اخلاق، ارزش‌های انسانی رخت بربسته و خداگرایی، نوع‌دوستی، عدالت و اعتدال جای خود را به قوم‌گرایی، ثروت‌محوری، رفاه‌زدگی و مال اندوزی داده است، سران حزب حراست اسلامی افغانستان بر همان ارزش‌های انسانی استوار بوده‌اند که زندگی شخصیت‌های محوری این حزب، به عنوان نمونه، استاد محمد اکبری گواه این ادعا است.

در عرصۀ سیاسی نیز که متأسفانه، نهادهای سیاسی و احزاب در خدمت اشخاص قرار گرفته و رنگ موروثی یافته و تبدیل به دستگاه‌های پول‌ساز و ثروت‌آفرین برای اقتدار بیش‌تر صاحبان احزاب شده‌اند، حزب حراست اسلامی افغانستان وضعیت متفاوت دارد.

استاد محمد اکبری به عنوان رئیس شورای مرکزی و دارندة عالی‌ترین جایگاه در چارچوبۀ حزب، همواره از تصمیم‌گیری نهادی و جمعی حمایت کرده و برای بروز و ظهور استعدادهای درخشان نسل جوان اعم از مرد و زن فُرصت آفریده‌اند. اکنون نیز با همین نگاه و بر مبنای همین دیدگاه است که شورای اجرائیۀ حزب حراست اسلامی افغانستان ایجاد شده و زمینۀ فعالیت نخبگان سیاسی، فکری و فرهنگی را در بدنۀ حزب به‌وجود آورده است.

در این بخش از سخن، لازم است که به‌صورت گذرا، نگاهی به ساختار تشکیلاتی حزب حراست اسلامی افغانستان و معرفی برخی از افراد فعال در بدنۀ این حزب داشته باشیم.

حزب حراست اسلامی افغانستان که تا سال 1394 با نام «حزب وحدت ملی اسلامی افغانستان» فعالیت می‌کرد، در آغازین روزهای سال 1395 نام خود را به‌صورت رسمی به «حزب حراست اسلامی افغانستان» تغییر داد. دلیل این تغییر نام و ساختار نیز بسیار واضح و روشن است.

الف: ابزار شدن عنوان و نام ارزشمند «وحدت» برای توجیه بی‌ارزشی‌های موجود به‌واسطۀ ارزش‌های ازمیان‌رفته و توجیه اختلافات حقیقی با یک عنوان استعاری و شعاری.

ب: هماهنگ سازی ساختار حزب با شرایط سیاسی نوین در کشور.

حزب حراست اسلامی افغانستان، با این تغییر در صدد توضیح حقیقت درونی و آشکارسازی پیشینة سیاسی و فرهنگی خود است. این جریان سیاسی متعلق به فرهنگ حمایت از ملت‌نگری در برابر قوم‌گرایی، متعلق به فرهنگ نهادمحوری در برابر شخص‌محوری، عدل در برابر ظلم، امنیت در برابر ناامنی، همدلی در برابر چنددستگی، کار و تلاش‌گری در برابر رانت و مفت‌خوری و اعتدال در برابر افراط و تفریط است و می‌خواهد به دور از عنوان استعاری، این فرهنگ درونی خود را متبلور و همگانی سازد.

 

ساختار حزب حراست اسلامی افغانستان بدین صورت است:

1.       کنگره

کنگره متشکل است از: اعضای شورای مرکزی، شورای اجرائیه، رؤسا، معاونین و اعضای کمیته ها، رؤسا و معاونین شوراهای ولایات و ولسوالی ها، شوراهای شهری و شوراهای محلی.

2.        شورای مرکزی

شورای مرکزی حزب حراست اسلامی افغانستان که حداکثر مرکب از 90 نفر است، عالی‌ترین مرجع تصمیم‌گیری حزب است. این شورا دارای رئیس، 2 معاون و 2 منشی است. رئیس شورای مرکزی حزب حراست اسلامی افغانستان جناب استاد محمد اکبری، معاون اول استاد ضامن‌علی محقق و معاون دوم آقای دکتر محمدجمعه امینی و منشی جناب آقای تقی سروش هستند.

3.       شورای اجرائیه

و اما شورای اجرائیه حزب حراست اسلامی افغانستان که مرکب از 15 عضو است، بخش همیشه فعال حزب و عالی‌ترین مرجع حزب در عرصة اجراء است. این شورا دارای رئیس، 2 معاون، سخنگو، مسئول دارالانشاء و منشی دارالانشاء است. رئیس شورای اجرائیه حزب، جناب الحاج سید نادرشاه بحر، الحاج نصرالله صادقی‌زاده، معاون اول، استاد سید یاسین قنبری، معاون دوم و الحاج محمدامین پیروزی، مسئول دارالانشاء هستند.

4.       کمیته‌های کاری حزب

حزب حراست اسلامی افغانستان 6 کمیته کاری فعال دارد. هر کمیته کاری دارای رئیس، 2 معاون و اعضاء است. ریاست هر کمیته را یکی از اعضای شورای اجرائیه به عهده دارد.

5.       شوراهای ولایتی

حزب حراست اسلامی افغانستان در بیش از 20 ولایت کشور نمایندگی فعال دارد که شهیده خانم سمیه محمدی مسئول نمایندگی این حزب در ولایت دایکندی یکی از مسئولین آن نمایندگی‌ها بود که در شب عاشورا در زیارت سخی کابل به شهادت رسید.

·        شوراهای شهری

·        شوراهای ولسوالی

·        شوراهای محلی

قابل یادآوری است که نحوة تعیین افراد در تمامی موارد فوق، انتخابات آزاد و رأی‌دهی اکثر اعضای حاضر است.

 

حزب حراست اسلامی افغانستان

پر بازدید ترین ها

ایمیل خویش را ثبت نمایید

برای دریافت دقیق ترین و تازه ترین اخبار جهان و افغانستان با ما باشید